tiistai 11. helmikuuta 2014

Quiche lorraine - kinkkupiiras

Eräs sunnuntaiaamupäivä kului lähes kokonaisuudessaan sohvan perukoilla. Mutta mikäs siinä, kun telkkarista tuli Australian Master Chefin uusintoja. Yhdessä jaksossa painetehtävänä oli valmistaa Quiche Lorraine, ranskalainen piiras, jonka täytteesee oikeammin kuuluisi ilmeisesti pekonia kinkun sijaan. Muistan tehneeni tätä piirasta useinkin vielä kotosalla asuessani, mutta nyt jakson innoittamana päätin palata sen pariin moooonen vuoden tauon jälkeen.

Reseptissä vaikutteita sarjan jaksosta ja mm. täältä (linkin takana myös paljon hyviä neuvoja!). Halusin jättää pekonin pois, mutta sen sijaan laitoin aina niin ihanaa ilmakuivattua kinkkua. Eikä menny kuulkaas mönkään.

Kyllä, piiras on aika tuhtia tavaraa. Parhaimmillaan se onkin tarjottuna raikkaan salaatin kanssa. Omalle salaattipedilleni päätyi cosmopolitan-salaattia, kurkkua, miniluumutomaatteja, basilikaa, oliiviöljyä, mustapippuria ja sormisuolaa.


Pohja

100 g margariinia tai voita (+ hieman voiteluun)
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä


Täyte

200 g palvikinkkua
15 cm pala purjoa
muutama viipale ilmakuivattua kinkkua
150 g gryuere-juustoa
(vaihtoehtoisesti emmentalia; tai cheddariakin olen kuullut kokeiltavan)
150 g ranskankermaa
2 dl ruokakermaa
(kotona sattui olemaan yrteillä maustettua, joka sopi tähän oikein hyvin)
3 kananmunaa
timjamia
mustapippuria


1. Ota margariini tai voi ajoissa huoneenlämpöön, jotta se ehtii pehmetä.
2. Nypi rasva, jauhot ja suola sekaisin. Lisää vesi ja pyöräytä tasaiseksi taikinaksi.
3. Painele (tarvittaessa jauhotetuin käsin) taikina voideltuun (ja leivinpaperilla vuorattuun) vuokaan. Itse käytin 24 cm irtopohjavuokaa (ilman leivinpaperia, hyvin irtosi). Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin, sillä kylmänä paistoon menneeseen pohjaan saat paremman rakenteen.
4. Esipaista pohjaa 200°:ssa 10-15 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte.
5. Kuutioi palvikinkku, silppua purjo ja raasta juusto. Ota n. desin verran juustoa syrjään.
6. Selkoita kaikki täytteen ainekset syrjään ottamaasi juustoa ja ilmakuivattua kinkkua lukuunottamatta ja kaada esipaistetun pohjan päälle.
7. Suikaloi ilmakuivattuja kinkkuviipaleita pitkittäissuunnassa kapeammiksi. Asettele ne täytteen päälle, ja laita loput juustot päällimmäiseksi.
8. Paista piirasta n. 30 min 200°C uunissa.



Just beautiful!



Just delicious!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti