sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Maailman paras jauhelihakastike

Ehkä voisi vaatimattomamminkin aloittaa uuden ruokablogin pitämisen, mutta minkäs teet jos kastike on vaan niin hyvvää! Tämä resepti on kehittynyt vuosien saatossa. Muistan kun 9-vuotiaana päätin tehdä ensimmäisen jauhelijakastikkeeni ja kysyin iskältä mitä siihen pitää laittaa. Vastaus oli tyypillinen: "No siihenhän voi laittaa vaikka mitä!" Kuten parhaat reseptit yleensäkin, on tämäkin älyttömän yksinkertainen! Variaatioille saa jättää varaa. Vinkkejä löytyy reseptin lopusta.


2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
400 g naudan jauhelihaa
2-3 valkosipulinkynttä
500 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
1-1,5 lihaliemikuutiota
3 rkl soijaa
1 rkl balsamicoa
1 rkl oreganoa
1 tl basilikaa
1/2 rkl sokeria
(1/4 dl Maizenaa)

Hienonna sipuli ja kuullota pehmeähköksi kohtalaisella lämmöllä kasarissa. Ruskista jauheliha ja raasta/murskaa joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää tomaattimurska, huuhtele tölkki vedellä ja kaada joukkoon. Lisää liemikuutio ja kaikki muut mausteet paitsi sokeri.

Anna hautua! Kypsää ja periaatteessa valmista kastiketta saat nopeasti, mutta maku paranee ja liha murenee sitä enemmän mitä kauemmin maltat hauduttaa. Itse hauduttelen vähintään puoli tuntia. 

Lisää loppuvaiheessa sokeri, tarkista maku ja lisää tarvittaessa soijaa, lihalientä tai suolaa. Suurusta Maizenalla jos kastike tuntuu liian ohuelta. Tarjoa spagetin kanssa ja jos olet juuston ystävä (kuten minä), raasta päälle parmesania!

Jos haluat ruuasta

- proteiinipitoisemman: Lisää kastikkeeseen kidneypapuja tai tummaa soijarouhetta.
- vähärasvaisemman: Käytä naudan paistijauhelihaa, ja lisää sipuli jauhelihan paistuessa ja unohda rypsiöljy. Hauduta kauemmin, jotta sipulikin ehtii pehmetä.


Vinkkejä:

- kokeile chilitomaattimurskaa!
- MUN LEMPPARI: lisää kastikkeeseen 1-2 dl punaviiniä

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta! :) Kokeilin tänään ja oli erittäin hyvää. Jopa perheemme pieni poika söi kastikke hyvällä ruokahalulla, vaikka yleensä vierastaa jauhelihaa :)

    VastaaPoista
  2. Itse en ole juurikaan safkaa itse laittanut. Eipä ole tarvinut kun on joku muu aina ollut. Olin frendin luona kylässä 800km etelässä ja piti ruokaa tehdä joten valitsin tämän reseptin. Sen verran oli porukkaa tulossa kylään, että kilo jauhelihaa meni. Mutin tomaattimurskaa käytin. Tuli niin saatanan hyvää, että sain kymmeneltä ihmiseltä iiiiiisot kehut, että parasta ikinä. Kiitosta tästä!

    VastaaPoista
  3. Ohjeen tarveaineet yksinkertaisia ja niistä tällä ohjeella saa todella maukkaan ja hyvän värisen kastikkeen. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista