maanantai 6. helmikuuta 2012

Perinteinen lohikeitto

Citymarketissa oli viikonloppuna superhalpaa lohta. Ei sitä kalaa vaan voinut jättää kauppaan, vaan ostettiin puolentoista kilon mötkäle mukaan. Tämä täytyy tunnustaa: en ole eläissäni kalaa fileroinut, kiitos valmiiden fileiden sekä himokalastaja-isän ja poikaystävän, jotka sen ovat aina puolestani tehneet! Tällä kertaa päätin yrittää, mutta luovutus tuli aika nopeaa ja syytin tylsää veistä. Juha fileroi, mutta nypin sentään itse ruodot ja poistin nahan. Ensi kerralla paremmat hermot!


3/4 kraavattiin ja lopusta päätettiin tehdä keitto, koska tuntui jo että lohen muut ruokamuodot on olleet niin hyvin edustettuina lautasella viime aikoina. Vaihtelu virkistää, sanovat, ja se päti tässäkin!


Lohikeitto on erittäin helppo ja yllättää yksinkertaisuudellaan. Tämän osaa oikeasti kuka tahansa tehdä! Raaka-aineetkin lohta lukuunottamatta löytyy melkein aina kaapeista. Tämä on niitä harvoja ruokia, joissa käytän mieluummin kovaa rasvaa sipulin kuullotukseen, ja merisuolaa Pan-suolan sijaan. Maku on nääs aika mahtava... Ja onhan tuo 60-prosenttinen levite toki parempaa kuin oikea voi, jota meillä ostetaan vain hienoja pihvejä ja mutakakkua varten.



1 suurehko sipuli
1-2 rkl 60%:sta margariinia (esim. vaaleanvihreä Oivariini)
5-6 perunaa
1-2 porkkanaa
n. 1,5 l vettä
n. 10 musta- tai maustepippuria
karkeaa merisuolaa myllystä
400 g lohta kuutioina
tilliä (tuore olisi toki parasta)
2 dl ruokakermaa


Täytyy oikein miettiä, että luettelinko varmasti kaikki, sillä niin yksinkertaiselta taas tuntuu!

Silppua sipuli ja kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Aloita kuullottamalla sipuli pehmeäksi Oivariinissa. Lisää kattilaan potut, porkkanat, suola ja pippuri ja vettä sen verran, että raaka-aineet peittyvät reilusti. Keitä kasviksia noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat melkein kypsiä. Lisää sitten lohi ja ihaile sen värin muutosta! Kaada joukkoon ruokakerma ja lisää lopuksi tilli. Keittele vielä viitisen minuuttia, kunnes lohi on kypsää ja maut ovat tasoittuneet. Tarjoa ruisleivän kanssa!

Suolan määrää en kyllä muista, sillä lisäilin sitä pitkin kiehumisajan aina välillä. Ehkä 1 rkl ei kauas heitä...? Maistellen se sopiva määrä selviää!

Mitä tästä saa? Lohesta saa välttämättömiä omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja on hyvä proteiininlähde! Jos haluat sydämelle ja verenkiertoelimistölle parempaa ja teet sen myös maun kustannuksella niin unohda Oivariini, keitä sipulit pehmeäksi muiden aineiden kanssa ja vaihda merisuola verenpaineen kannalta parempaan Pan-suolaan. Ruokakermankin voi vaihtaa täys- tai kevytmaitoon.

1 kommentti:

  1. Voi että minä niin TYKKÄÄN tästä sinun ruokablogista! <3
    Itsekkin rakastan ruuanlaittoa ja aina mielelläni kokeilisinkin uusia reseptejä.. omat kun ovat kaikki sikinsokin missäsattuu enkä monesti löydäkkään just sitä reseptiä mitä olisin halunnut kokata ja sit pitää vaan soveltaa :D Monta vuotta on jo aikomuksena ollut alkaa tekemään se kunnon reseptikirja, vaikka näin blogimuodossahan se on paljon kätsympi ja muutkin saavat siitä nauttia (en kuitenkaan itse tähän ala, vaan nautin sinun ruokablogistasi monien muiden kera) :P

    Nämä sinun tänne jo julkaisemat reseptit ovat juuri sitä ihanaa perusruokaa, mikä on parasta! Ja yksinkertaista!

    Lisää vaan! :)

    VastaaPoista