sunnuntai 25. elokuuta 2013

Tervalöökilohta grillissä

Fred Thompson neuvoo Grillimestari-kirjassaan (Readme.fi 2011), kuinka lohen grilliin tarttuminen estetään helposti sivelemällä lohen pinta öljyn sijaan majoneesilla. Eräs kesäpäivä halusimme testata tätä konstia, mutta eihän meidän jääkaapista mitään majoneesia löytynyt. Testiin pääsi Makua-ruokafestivaalilta mukaan tarttunut Tervalööki, joka osoittautuikin erinomaiseksi "grillilevitteeksi". (Samassa tapahtumassa pääsimme muuten maistelemaan Risto Mikkolan valmistamia tervalangalla kiinnitettyjä lohirullia, nams!) Tervan maku on melko mieto, eikä jää kypsymisen jälkeen ainakaan dominoimaan liikaa.



Grillauksessa apuna voi käyttää, ja alkuun ehkä kannattaakin, lämpömittaria. Lohelle sopiva sisälämpötila on 48°C. Ota huomioon, että kala jatkaa kypsymistään vielä grilliltä pois ottamisen jälkeenkin, joten ota kala grilliltä lämpömittarin näyttäessä muutamaa astetta haluttua lämpötilaa vähemmän.

Lofifileetä (paksuus paksuimmasta kohdasta väh. 2,5 cm)
Suolaa
Sitruunapippuria
Tervalöökiä
Rypsiöljyä

1. Leikkaa fileestä sopivia annospaloja. Mausta  suolalla ja sitruunapippurilla, ja sivele fileepalat reilusti Tervalöökillä. Anna maustua ainakin n. 20 minuuttia. Ei varmaan haittaisi, vaikka marinoituisivat siinä tunteja.



2. Kuumenna grilli kuumaksi. Saa olla kuuma! Meillä oli ehkä 250 °C.

3. Voitele grillin parilla reilusti rypsiöljyllä. Ritiläkin varmaan kelpaa, mutta meillä on aina tehty parillalla. :) Tökkää lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan.

4. Aseta fileet ensin nahkapuoli ylöspäin. Käännä fileet puolessa välissä grillausta. Vältä turhaa kajoamista, jotta saat kauniimman lopputuloksen. Paista fileitä grillillä, kunnes lämpötila alkaa lähennellä 48°C:a, ja siirrä ne tarjoiluastialle. Aikaa kypsymiseen meni tänään 3-4 minuuttia, tosin fileet olivat melko ohuita.



5. Tarjoa esim. keitettyjen varhaisperunoiden, kermaviilikastikkeen ja salaatin kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti