sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Voileipäkakku savukinkku- ja fetatäytteillä

Kakun teko ei mielestäni vaadi hyvää syytä, mutta sellaisen ilmaantuessa toteutetaankin koko komistus vähän suuremmalla antaumuksella. Ihana poikaystäväni täytti 25 vuotta eilen, ja koska sankari ei juuri makeasta välitä, päädyin tekemään pikkuisen voileipäkakun. Koska kala oli kallista, enkä itse asiassa muuta täytevaihtoehtoa ollut ennen kokeillutkaan, yritin tällä kertaa kinkun kanssa jotain. Toimii! Omasta mielestäni korvaamattoman särmän toi fetajuustotäyte, nams! Koska korkattiin kakku kahdestaan, ja tiesin että se tapahtuu saman tien kun koristelu valmistuu, ei siihen turhautunut tällä kertaa suuresti aikaa, vaivaa eikä uusien ideoiden etsintää. Ihania vinkkejä muistan etsineeni joskus mm. Kinuskikissalta.


Voileipäkakku kannattaa EHDOTTOMASTI valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se kostuu tasaisesti! Kertaakaan kakkua ei ole tullut kostutettua liikaa! Kostuttaessa kannattaa tunnustella paljain sormin, että kostuke on tavoittanut joka kohdan. 3 dl näille 18 viipaleelle oli ainakin tällä kertaa hyvä määrä.


18 viipaletta paahtoleipää
kostutukseen 3 dl lihalientä
(3 dl vettä + 1/2 lihaliemikuutio)

Savukinkkutäyte
200 g savukinkkukuutioita
1 suolakurkku
100 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa

Fetatäyte
200 g fetajuustoa
1/2 punasipuli
2 dl kermaviiliä

Kuorrute (tarjoilupäivänä)
100 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa
100 g majoneesia

Koristeluun esim. kurkkua, paprikaa, kirsikkatomaatteja, juustoraastetta ja rucolaa


Aloita valmistamalla lihaliemi, jotta se kerkeää jäähtyä ennen kostutusvaihetta. Kiehauta vesi ja liota kuutio mukaan.

Leikkaa leipäviipaleista reunat mahdollisimman ohuelti pois.

Hienonna savukinkkukuutiot ihan pieniksi muruiksi. Iso, terävä veitsi kannattaa! Kuutioi suolakurkku n. 5x5mm kuutioksi. Hyvässä täytteessä kaikki on pientä, maut sekoittuvat suussa ilman suurempien kokkareiden esiintymistä. Sekoita kaikki täytteen ainekset yhdeksi mössöksi.

Pehmennä feta haarukalla. Hienonna punasipuli mahdollisimman hienoksi, sama homma kuin suolakurkun kanssa aiemmin! Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.

Kokoa kakku. Aseta tarjoilualustalle (leivinpaperin päälle) 6 leipäviipaletta rinnakkain. Kostuta lihaliemellä. Silikonisuti on tässä kätevin apulainen. Kiinnitä huomiota erityisesti paksumpiin, mahdollisesti reunajäämien kohtiin. Levitä ensimmäiseen kerrokseen kinkkutäyte ja kokoa päälle seuraavat 6 leipää. Kostuta huolellisesti. Toiseen kerrokseen fetatäyte. Päälle loput 6 + huolellinen kostutus. Vuoraa esim. kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään yön yli.

Koristele kakku. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Tämä täyte oli aika löysä, eikä sillä varmaan saisi kauniita kuvioita pursotettua, mutta levittyi nätisti ja riitti hyvin tällaiselle pienelle kakulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti