torstai 12. syyskuuta 2013

Lohiliemi

Kala fileerattu. Jäjellä ruodot, evät ja pää. Vain hölmö tai tietämätön heittää ne pois, kun maun voisi taltioida talteen liemen muodossa. 

Lohiliemi on vertaansa vailla oleva neste risottoihin ja keittoihin. Aktiivista valmistusaikaa tarvitaan yhteensä ehkä viisi minuuttia. Kiettämisen jälkeen sen voi pakastaa odottamaan sopivaa käyttötarkoitusta. Kaikki, mitä perkatusta ja fileoidusta lohesta jää jäljelle
1-2 sipulia
1-2 porkkanaa
laakerinlehti
n. rkl merisuolaa 
(tai maun mukaan, itse tykkään jättää suolaamisen varaa tulevaa ruokaa varten)
n. 10 kokonaista pippuria
1,2 l vettä
(Valmista lientä tulee noin litra. Osa nesteestä haihtuu ja osa imeytyy muihin aineksiin ja häipyy siivilöitymisen mukana pois.)

Laita kaikki ainekset isoon kattilaan. Anna kiehua hiljalleen pari tuntia kannen alla. Siivilöi. Käytä heti tai pakasta ja käytä myöhemmin. That's it.


PS. Ruodoista irtoaa vielä reilusti lihaa keittämisen jälkeen. Meillä ne, sekä liemessä kiehuneet porkkanat, eritellään koiralle iltapalakuppiin nappuloiden kaveriksi. Ai että neiti on tyytyväinen.

PPS. Fileistä jäänyt nahka käytetään hyväksi tähän tyyliin. Näiden vaiheiden jälkeen vois sanoa, että kalasta on käytetty kaikki hyödyksi, eikä kilohinta tunnu enää kovin kalliilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti